Vervolg homepageIk hoop dat het bestuderen van deze website Uw belangstelling kan wekken voor ayurveda. Het gaat hier niet over heerlijke Indiase curries of andere heerlijkheden uit India maar over een compleet medisch systeem, oorspronkelijk afkomstig uit India. Inmiddels heeft deze 5000 jaar oude kennis zich over de gehele wereld verspreid en mag zich in een groeiende belangstelling verheugen. Ook de Wereld Gezondheids Organisatie heeft dit systeem geaccepteerd en de waarde hiervan gezien.

Ayurveda gaat niet alleen over de behandeling en controle van specifieke ziekten, maar over gezondheid in elk opzicht: fysieke gezondheid, geestelijk evenwicht, spiritueel welzijn, sociaal welbevinden, relaties, omgevingsfactoren, dagelijkse routines en seizoensschommelingen en leefstijlen. Ayurveda gaat er van uit dat ons welbevinden niet los kan worden gezien van de voeding die wij tot ons nemen, de relatie met familie, werk en de maatschappij en de mate van stress die wij ondervinden.Ik wil benadrukken dat wij miljarden uitgeven aan ziektekosten, de farmaceutische industrie laat zich grotendeels leiden door een winstoogmerk en is op dit moment te machtig. De voedingsmiddelen uit de supermarkt zijn over het algemeen van inferieure kwaliteit: vlees is van slechte kwaliteit, zuivel was vroeger gezond maar door de milieuvervuiling en toediening van allerlei slechte geneesmiddelen aan dieren wordt melk slecht verdragen en is 1 van de oorzaken van vele soorten allergieen. Bovendien wordt de maatschappij beheerst door stress, onrust en onlustgevoelens. Dit zijn grote veroorzakers van allerlei ernstige ziektes. Gelukkig hebben steeds meer voedingstherapeuten hier oog voor, maar wat ik steeds mis is de pure individuele aanpassing van voeding en lifestyle en het inzicht dat stress en onrust op wat voor manier een grote ziekteverwekker is. Wat voor de een gezond is kan voor de ander als een soort gif in het lichaam functioneren. Ook heeft Ayurveda een andere mening over het gebruik van de vele mineralen, vitamines en andere voedingssupplementen dan andere voedingstherapieen.

Toen ik mijn opleiding ayurvedisch voedings- en lifestyle therapeute ging volgen hield ik dit voor ogen, niet met de illusie het tij snel te kunnen keren, maar ik wil graag een bijdrage leveren om aan U de keuze te geven op een andere manier met het leven om te gaan. Alle ideeen die ik zal aandragen kunt U op een vrij simpele manier in Uw leven toepassen en vrij kleine veranderen kunnen het verschil maken.